Skip to main content
HomeViral

Jamal, Ketua UMNO Sungai Besar Ditahan

By 25 September 2015Tiada komen2 minit bacaan

 

PETALING JAYA, ┬á26 Sept —┬áPolis menahan penganjur perhimpunan ‘baju merah’,┬áDatuk Jamal Md Yunos di bawah Seksyen 105 Kanun Acara Jenayah┬ápada malam Jumaat.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Datuk Zainuddin Ahmad mengesahkan penahanan itu.

“Kita tahan beliau┬ádi bawah Seksyen 105 Kanun Acara Jenayah┬áuntuk mengelakkan jenayah daripada berlaku berhubung kenyataan yang didakwanya bahawa rusuhan akan berlaku di Petaling Street,” katanya.

Difahamkan, Jamal yang merupakan Ketua Umno Bahagian Sungai Besar ditahan pada pukul 9 malam Jumaat.

Beliau kini ditahan di balai polis Dang Wangi.

Terdahulu, Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Noor Rashid Ibrahim berkata, polis akan memanggil Jamal untuk merekodkan kenyataannya berhubung perhimpunan di Petaling Street pada Sabtu.

Noor Rashid dilaporkan berkata, pihak polis tidak akan berkompromi dengan mana-mana pihak yang cuba untuk menganjurkan perhimpunan dan tindakan tegas akan diambil.

Polis memberi amaran kepada Jamal bahawa beliau akan ditahan sekiranya didapati bersalah membuat hasutan bagi mencetuskan huru-hara.

Pada Rabu lalu, Jamal memberitahu pemberita bahawa satu perhimpunan boleh berlaku pada Sabtu sekiranya Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) gagal untuk bertindak ke atas peniaga haram.

Jamal kemudiannya bagaimanapun berkata, beliau tidak mempunyai asebarang kaitan dengan penganjuran perhimpunan di Petaling Street pada Sabtu.

“Saya tidak terlibat dan saya tidak akan berada di Petaling Street,” katanya.

Ditanya adakah beliau mempunyai maklumat mengenai penunjuk perasaan akan berhimpun di Petaling Street pada Sabtu, Jamal berkata, beliau tidak mengetahui mengenai perkara tersebut.

“Saya ulangi, saya tidak terlibat dalam perhimpunan ini, jadi saya tidak tahu sekiranya ada perhimpunan esok,” tambahnya.

Jamal berkata, kehadirannya di Petaling Street pada 16 September lalu atas permintaan polis sebagai “orang tengah”.

“Pihak polis minta saya bantu untuk menyuraikan┬ápenunjuk perasaan yang berkumpul di sana,” katanya sambil menambah bahawa beliau tidak menganjurkan perhimpunan 16 September lalu atau yang bakal diadadakan pada Sabtu.

Beliau mendakwa media telah memutar belit kan kenyataannya berhubung perhimpunan itu.

— The Star

 

Tinggalkan komen anda