Skip to main content
HomeViral

Sirul Azhar Tunggu Kelulusan Visa Perlindungan – Peguam

By 31 Disember 2015Tiada komen2 minit bacaan

 

KUALA LUMPUR, 31 Dis  — Pesalah kes bunuh Sirul Azhar Umar, yang berada dalam tahanan Imigresen Australia, masih menunggu kelulusan jabatan itu untuk mendapatkan visa perlindungan supaya dia dibebaskan daripada tahanan berkenaan.

Peguam Datuk Kamarul Hisham Kamaruddin berkata anak guamnya mengemukakan permohonan untuk mendapatkan visa itu awal tahun ini, dan satu temu bual telah diadakan terhadapnya pada 25 Nov lepas oleh pihak Imigresen Australia.

“Anak guam saya mengemukakan permohonan visa perlindungan memandangkan statusnya yang kini berada dalam tahanan pihak Imigresen. Kami dimaklumkan bahawa proses untuk mendapatkan visa itu masih berjalan sehingga kini,” katanya pada sidang media di sini, hari ini.

Mengulas lanjut mengenai visa perlindungan itu, Kamarul berkata visa itu bukan bermaksud Sirul Azhar cuba mencari perlindungan di Australia sebaliknya ia merupakan satu kelas visa.

“Visa perlindungan merupakan satu daripada kelas visa. Ia boleh dipohon oleh sesiapa sahaja yang ingin tinggal di Australia lebih lama sekiranya visa lawatan sosial mereka tamat tempoh,” kata peguam itu.

Beliau berkata visa lawatan sosial Sirul Azhar telah tamat tempoh awal tahun ini.

Pada 13 Jan lepas, Mahkamah Persekutuan sebulat suara menjatuhkan hukuman mati terhadap Sirul Azhar dan Azilah Hadri kerana membunuh warga Mongolia, Altantuya Shaariibuu pada 2006.

Namun pada hari mahkamah membuat keputusan, Sirul Azhar tidak hadir kerana telah melarikan diri ke Australia.

Bagaimanapun, dia ditahan pada 20 Jan lepas oleh pegawai Imigresen Australia selepas Interpol mengeluarkan notis merah. Dia kini ditahan di Pusat Tahanan Imigresen Villawood di Sydney.

— BERNAMA

 

Tinggalkan komen anda