Skip to main content
Home

Jenazah Syed Redzuan Dibawa Pulang Beberapa Hari Lagi

By 30 November 2016Tiada komen1 minit bacaan

 

KUALA LUMPUR, 30 Nov — Jenazah Syed Redzuan Syed Salim Shatri, pendaki warga Malaysia yang maut di Gunung Damavand, Iran, dijangka dibawa pulang dalam tempoh tiga hingga empat hari lagi.

Ketua Ekspedisi, Rozaimi Mohd Said berkata jenazah Syed Redzuan, 50, kini berada di ibu negara Iran, Tehran, dan telah melalui beberapa proses di Hospital Daerah Amol, Iran.

“Antara proses yang perlu dilalui termasuk proses mendapat kebenaran daripada hakim untuk memindahkan jenazah ke luar kawasan. Sekarang masih ada beberapa proses perlu dijalankan di Hospital Tehran.

“Jenazah dijangka akan diterbangkan ke Malaysia dalam tiga atau empat hari lagi,” katanya kepada pemberita melalui aplikasi WhatsApp daripada Tehran, Iran.

Jasad Syed Redzuan ditemui pasukan mencari dan menyelamat di Yakhar Glacier di kawasan pergunungan bersalji itu, Isnin.

Syed Redzuan dan Ramli Abd Majid, 44, dilaporkan hilang di gunung setinggi 5,610 meter itu pada 20 November lepas setelah terpisah daripada anggota kumpulan pendaki yang lain.

Rozaimi berkata operasi mencari dan menyelamat (SAR) untuk menjejaki Ramli tidak dilakukan hari ini atas faktor cuaca.

“Kami akan mengadakan satu mesyuarat di antara Pasukan Bulan Sabit Merah Iran yang mengetuai operasi SAR bersama pihak kedutaan dan juga ahli keluarga berhubung insiden ini.

“Walaupun cuaca tidak mengizinkan, namun operasi SAR tetap akan diteruskan kelak dengan memberi fokus pencarian di kawasan sebelah utara (gunung itu)” katanya.

 

http://www.mstar.com.my/berita/berita-semasa/2016/11/30/jenazah-bawa-pulang-tiga-empat-hari/

Tinggalkan komen anda